Kulinarna podróż Ilony: makaron z pesto bazyliowym

 

Makaron z pesto bazyliowym


Wprowadzenie:

Kiedy zobaczyłam zdjęcia Ilony – od razu wiedziałam, że musi być to danie wyśmienite. Taka smakowitość od nich biła, że zapragnęłam poznać przepis na pesto bazyliowe.

Ilona mieszka w Grecji: pod Spartą. Ma swoją oliwę, ma również swoją bazylię, ma sporo innych produktów, bo prowadzony przez Nią „Dom oliwny” to taka mała, domowa fabryczka produktów zdrowych i pysznych.

Ja oczywiście zazdroszczę Ilonie tego wspaniałego ogrodu z drzewami oliwnymi i cytrusowymi oraz granatowcami, ogrodu, w którym rośnie mnóstwo przepysznych ziół, ale… Jak się takiego ogrodu nie ma – też sobie z daniem zapodanym przez Ilonę można poradzić przecież. Zapewniam!

Kiedy zobaczyłam zdjęcia Ilony – musiałam od razu Ją podpytać, czy zechce podzielić się z nami przepisem na danie, które zrobiła.

Zechciała!

Makaron z pesto bazyliowym


Dziś prosto z Grecji:
makaron z pesto bazyliowym proponuje nam Ilona Kołodziejska ze Sparty.



Co należy przygotować:

  • parmezan: około 60g
  • czosnek: 2 ząbki
  • świeża bazylia z ogrodu: 60g
  • orzeszki piniowe: 30g
  • oliwa: 80g
  • sól i pieprz do smaku
  • makaron spaghetti


Przygotowanie:

parmezan ścieramy na tarce, czosnek obieramy, listki świeżej bazylii myjemy i osuszamy, orzeszki piniowe podsmażamy na suchej patelni do zrumienienia.

Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu albo miksujemy w blenderze dodając trochę oliwy. Gdyby sos był za gęsty możemy dodać więcej oliwy. Pamiętajmy, że wszystko musi się dobrze ze sobą połączyć, a sos nie może być zbyt gęsty.

Gotujemy makaron (al dente), odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Dodajemy sos i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe!

Podajemy posypane lekko świeżo zmielonym pieprzem (opcjonalnie).

Ilona mówi:
– ja pieprzu o tej porze roku nie używam, bo moja świeżo wytłoczona oliwa jest dość pikantna i to mi wystarcza. A sól? Sól tylko do wody, w której gotuję makaron. Tak przygotowany sos można trzymać w lodówce około 5 dni albo po prostu zamrozić w porcjach. My na dwie osoby mamy to na trzy razy.


Smacznego!



Makaron z pesto bazyliowym


Tekst przepisu i zdjęcia: Ilona Kołodziejska / domoliwny.pl [listopad 2020]

Wprowadzenie: Beata Kuczborska / betaki.pl