Kulinarna podróż Ilony: dzikie szparagi

Kulinarna podróż Ilony: dzikie szparagi

 

Wprowadzenie:

dzikie szparagi to coś, czego zbieranie wiosną w Grecji stanowi niemal narodowy sport! Przepyszne, delikatne szparagi zadowolą wiele wybrednych podniebień: na Krecie można je kupić na laiki nawet jeszcze końcem maja.

W zależności od pogody i rejonu: marzec, a na pewno kwiecień, czasem jeszcze maj to pora zbierania dzikich szparagów w Grecji. To zajęcie tak naprawdę dla wszystkich, ale na pewno ulubione starszych kobiet: w czarnych chustkach na głowie, przepasane fartuchami udają się na poszukiwania a potem, w zależności od zamiarów: do domów znajomych, do swoich domów bądź na laiki, gdzie oferują do sprzedaży obwiązane sznureczkiem pęczki tych cieniutkich, chudziutkich i bardzo delikatnych roślin.

Czas, kiedy szparagi są zbierane, jest, niestety, dość krótki: niestety, bo rośliny to bardzo smakowite i chętnie zajadalibyśmy je znacznie dłużej, ale przyroda rządzi się swoimi prawami.

Kulinarna podróż Ilony: dzikie szparagi


Sposobów, w jaki można podać dzikie szparagi jest wiele: ja, mieszkając na Krecie, potrafiłam je ugotować i po wyjęciu z wody, za radą mojego znajomego Pawła, posypać ugotowanym na twardo i drobno pokrojonym jajkiem oraz polać tartą bułką podsmażoną na maśle – to taki bardziej może polski sposób, ale szparagi tak podane smakowały wyśmienicie. Dziękuję po stokroć Pawle!


Dziś z kuchni greckiej:
makaron z dzikimi szparagami proponuje nam Ilona Kołodziejska ze Sparty.


Co należy przygotować:

  • dzikie szparagi;
  • makaron, najlepiej spaghetti;
  • 2-3 pokrojone w plasterki ząbki czosnki;
  • kilka drobnych kawałków ostrej papryczki;
  • oliwę;
  • starty ser parmezan.

 

Kulinarna podróż Ilony: dzikie szparagi   Kulinarna podróż Ilony: dzikie szparagi


Przygotowanie:

Szparagi dokładnie myjemy i odcinamy stwardniałe końcówki. Wrzucamy do rondelka, zalewamy wrzącą wodą, a po 3 minutach zdejmujemy z gazu i odlewamy wodę.

Makaron spaghetti gotujemy al dente, ale go nie odcedzamy (tym bardziej nie polewamy wodą): na nim osadzona jest skrobia, która wspaniale łączy się z oliwą.

Kulinarna podróż Ilony: dzikie szparagi   Kulinarna podróż Ilony: dzikie szparagi


Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek oraz drobne kawałki papryczki. W zasadzie tego nie podsmażamy, a tylko chwilę podgrzewamy, aby wydobyć aromat. Dodajemy szparagi i chwilę razem podgrzewamy mieszając.

Kulinarna podróż Ilony: dzikie szparagi


Dodajemy spaghetti wyciągane widelcem czy specjalną łyżką z wody – i dokładnie mieszamy.

Wykładamy na talerz i przed podaniem posypujemy startym parmezanem.

Smacznego!

Kulinarna podróż Ilony: dzikie szparagi


W taki sam sposób możemy oczywiście przyrządzić i podać szparagi kupione w sklepie, ale te charakteryzują się już nieco innym smakiem niż dzikie, zwłaszcza te zebrane samodzielnie.

Tekst przepisu i zdjęcia: Ilona Kołodziejska / domoliwny.pl [kwiecień 2020]



Wprowadzenie: Beata Kuczborska / betaki.pl