Warsztaty pieczenia tsoureki [25 marca 2018]


Warsztaty pieczenia tsoureki
Moje pierwsze, samodzielnie upieczone tsoureki

Tak jak z Bożym Narodzeniem i czasem okołoświątecznym związana jest w Grecji tradycja pieczenia dwóch rodzajów ciastek: melomakarona [gr.: μελομακάρονα] oraz kourabiedes [gr.: κουραμπιέδες] – tak i Pascha [grecka Wielkanoc] ma swoje tradycje i do nich należy pieczenie szczególnego ciasta zwanego tsoureki [gr.: τσουρέκι].

Tsoureki to ciasto drożdżowe, które przypomina nieco naszą chałkę, ale jest znacznie bogatsze jeśli myśleć o składnikach, a tym samym bardziej aromatyczne. Możemy je upiec w różnych kształtach, ale wypatrując w okresie Paschy tsoureki w greckich cukierniach czy greckich domach chyba najczęściej widuje się te o kształcie warkocza z zapieczonym (wcześniej ugotowanym na twardo i zafarbowanym na czerwono) jajkiem. Tsoureki jest również, podobnie jak ciastka bożonarodzeniowe, miłym prezentem wręczanym gospodarzowi domu, do którego w okresie Paschy przybywamy.

W niedzielę, 25 dnia marca 2018 roku, Stowarzyszenie Greckich Przedsiębiorców w Polsce HERMES zorganizowało w warszawskiej tawernie El Greco nieodpłatne warsztaty pieczenia tsoureki: musiałam w nich uczestniczyć. Debiut jeśli myśleć o pieczeniu tsoureki mam już za sobą, ale chciałam zobaczyć, czy aby na pewno wszystko dobrze czynię, a mogłam się tego dowiedzieć obserwując pracę profesjonalistów. Bardzo sobie cenię takie warsztaty, kiedy można przyglądać się temu, co się czyni, kiedy można czynić to również samodzielnie pod nadzorem profesjonalistów i co chyba najważniejsze: kiedy można pytać o wszystko. Warsztaty prowadził Antonis Pavlidis – szef kuchni w tawernie, który dokładnie wszystko objaśniał wykazując wielką cierpliwości, jeśli myśleć o ilości zadawanych przeze mnie pytań (dziękuję!).

Żeby przygotować tsoureki musimy zgromadzić odpowiednie składniki: *)

  • pół kilograma mąki
  • pół kostki masła
  • pół szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • starta na tarce skórka pomarańczowa
  • łyżeczka przyprawy mahleb (mahlepi)
  • szczypta soli
  • płatki migdałowe do posypania
  • opcjonalnie: ugotowane na twardo i pomalowane na czerwono jajko. **)

Pracę rozpoczynamy od wcześniejszego przygotowania zaczynu z drożdży: w misce mieszamy dokładnie mleko, drożdże, dodajemy trochę cukru oraz 50 g mąki. Przykrywamy i odstawiamy na co najmniej godzinę do ciepłego miejsca.

Kiedy zaczyn jest już gotowy roztapiamy masło i rozpuszczamy w nim dokładnie pozostały cukier. Przelewamy do dużej miski, wlewamy rozkłócone jajka, wsypujemy skórkę pomarańczową, przyprawę mahleb i wszystko lekko solimy - dokładnie mieszamy, po czym dodajemy przygotowany zaczyn z drożdży oraz resztę mąki i mieszamy (można posłużyć się mikserem) wszystko tak długo, aż będzie kleiste oraz pulchne. Ta pulchność, co podkreśla szef kuchni, jest bardzo istotna.

Warsztaty pieczenia tsoureki   Warsztaty pieczenia tsoureki

Tak wyrobione ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy do ciepłego miejsca, aby urosło, co trwa około 45 minut.
Po tym czasie ciasto wyrzucamy na blat kuchenny, odrywamy niewielkie kawałki i formujemy z nich kulki (takie jak bułki – kajzerki), a następnie z nich ruloniki o grubości (średnica) około 2-3 cm. Kładziemy trzy ruloniki obok siebie i pleciemy tak, jak pleciemy warkocze sklejając końcówkę. Odwracamy delikatnie cały warkocz i kończymy plecenie warkocza z drugiej strony sklejeniem końcówki.

Warsztaty pieczenia tsoureki   Warsztaty pieczenia tsoureki
Warsztaty pieczenia tsoureki   Warsztaty pieczenia tsoureki

Układamy warkocz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem oraz posypujemy płatkami migdałowymi. Dekorujemy czerwoną pisanką.

Uwaga: warkocz możemy dowolnie ułożyć: podłużnie albo zwinąć w kółko – zależy od naszej fantazji.

Warsztaty pieczenia tsoureki

Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni i pieczemy około 45 minut sprawdzając po tym czasie patyczkiem czy ciasto na pewno jest upieczone (patyczek powinien być suchy).

Warsztaty pieczenia tsoureki   Warsztaty pieczenia tsoureki


Dziękujemy za te warsztaty tak Stowarzyszeniu Greckich Przedsiębiorców w Polsce HERMES, jak i tawernie El Greco!



Καλό Πάσχα! Καλή Ανάσταση! Dobrych Świąt Wielkanocnych!

*) – z podanych składników otrzymamy dwie sztuki tsoureki o średnicy ok. 22 cm;
**) – jak to w greckiej kuchni bywa - możemy spotkać przepisy nieco odmienne, Widziałam takie z dodaniem mastichy, widziałam i takie bez przyprawy mahlepi. Modyfikacje w kuchni greckiej to rzecz zupełnie codzienna.




Tekst i wszystkie zdjęcia: Beata Kuczborska / betaki.pl