XII Festiwal Kuchni Greckiej w Warszawie.
XII Festiwal Kuchni Greckiej w Warszawie.
Dziś, tj. 7 kwietnia 2017 roku, w Warszawie w ramach XXI Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro w Warszawie odbywał się XII Festiwal Kuchni Greckiej. Powołany do życia wiele lat temu przez Theo Vafidisa festiwal – cieszy się powodzeniem i przyciąga znakomitości w dziedzinie, jaką jest sztuka gotowania. Do konkursu stanęło dziś 9 zawodników z całej Polski.
Niektórzy zawodnicy [fot. Betaki]
Zawodnicy przygotowywali dowolnie przez siebie wybrane potrawy, ale z obowiązkowym wykorzystaniem następujących produktów: marchewki, sera feta, borowików i ciasta filo.
Część konkursowych potraw [fot. Betaki]
Potrawy oceniało Jury profesjonalne pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego.
Jury profesjonalne [fot. Betaki]
Potrawy oceniało również Jury gwiazdorskie.
Theo Vafidis chętnie udzielał publiczności porad zdradzając z pewnością tajemnice kulinarne.
[fot. Betaki]
Można było również degustować wino: oczywiście greckie.
Członkowie jury oceniali nie tylko smak potraw, ale również i trafność łączenia poszczególnych produktów i sposób przyrządzania potrawy, a zgromadzona publiczność chętnie przyglądała się zmaganiom zawodników przy kuchennych blatach.
Theo Vafidis w wywiadzie prowadzonym przez Agnieszkę Zawistowską, autorkę projektu Akcja Grecja – opowiadał, jak cieszy się z tego, że to co robi jest jego pasją i że pasja jest tym, co powoduje jego działania, a nie, jak często bywa, czynniki ekonomiczne. Snuł również plany na przyszłość i opowiadał o tęsknotach za greckim morzem.
Wszystkim towarzyszyły dobre nastroje oraz grecka muzyka, zawsze i wszędzie tak chętnie słuchana, a miłym zaskoczeniem było odkrycie, że w gronie Jury gwiazdorskiego znajduje się osoba będąca wielbicielką Grecji, stąd rozmowom w temacie (głównie ) Wysp Jońskich nie było końca.