Grecja: soumada – napój radości
cykl: ciekawostki i interesujące miejsca w telegraficznym skrócie
Soumada [gr.: σουμάδα] to bezalkoholowy napój, który czasem nazywamy nawet syropem. To napój radości, czasem szczęśliwości – tak się go określa. Jest koloru białego i z uwagi na to podaje się go przy uroczystościach radosnych, najczęściej po zaręczynach, ale i na weselach. Bardziej popularny jest na wyspach aniżeli na lądzie.
Do końca nie ustalono, skąd pochodzi jego nazwa: istnieją teorie, że od słowa „znak” (gr.: σημάδι / simadi), bo taka jego funkcja: znak zaręczyn. Napój był znany już w starożytności (ale pod inną nazwą, wywodzącą się od słowa migdał; pod jeszcze inną w czasach bizantyjskich).
Soumada była popularna lata temu, w tym również jako napój dla kobiet podawany w kafeteriach, później zrobiło się o niej nieco ciszej, a od kilku lat znowu się mówi i pisze o soumadzie: najwyraźniej żyjemy w czasach odrodzenia się popularności tego napoju. Dziś bez problemów można go kupić nawet w zwykłych super – marketach w Grecji i to, szczególnie tej słabszej jakości, za naprawdę niewielką cenę.
Soumadę wytwarza się z migdałów. Idealne są migdały gorzkie, o które jednak coraz trudniej, stąd też coraz częściej używa się migdałów słodkich i dodaje esencji z migdałów gorzkich, ale to soumada z gorzkich migdałów uważana jest za niezrównanie smaczniejszą i bardziej aromatyczną.
Kiedyś gospodynie domowe tworzyły soumadę w sposób bardziej pracochłonny: rozcierały migdały w moździerzu. Dziś używa się do tego blenderów, a na szerszą skalę specjalnych wałków, które rozgniatają migdały. Taką soumadę możemy i my przyrządzić: do przygotowania potrzebne są tak naprawdę jedynie migdały, w dużej ilości cukier oraz woda.
Soumada jest napojem bardzo słodkim: najczęściej rozcieńcza się go przed podaniem zimną wodą (ja w lato dodaję jeszcze kostki lodu). Można spożywać go i zimą: na ciepło oraz z dodaniem szczypty cynamonu, a taki sposób podania soumady jest bardzo popularny na wyspie Mitilini. Oczywiście ma smak migdałów, stąd migdałożercy, którzy nie stronią od słodyczy, powinni być nią zachwyceni.
Z zimną wodą i lodem smakuje jak dla mnie doskonale.
Tekst: Beata Kuczborska / betaki.pl
Zdjęcie: www.icookgreek.com (autora zdjęcia nie podano)