tytuł: "Bałkańskie zapiski kulinarne"
autor: Iliana Genew-Puhalewa
wydawnictwo: Atropos
rok wydania: 2009
opis: za betaki.pl: „Bałkańskie zapiski kuchenne” (książka II, kuchnia Grecji Północnej w recepturach i opowieściach) to książka wydana niezwykle pięknie i napisana tak, że się do niej wraca i to nie tylko z uwagi na propozycje kulinarne. Bogato ilustrowana jest przepiękną opowieścią: wśród przepisów na smakowitości, którymi są i dania główne, i zupy, i sałatki, i desery, i kawy, znajdziemy niezwykłe opowieści w tematach różnych i w tematach wielu, ale takich, które maja wspólny mianownik: Grecja. Wśród tych opowieści znajdziemy taką, która przybliży nam mniej znaną Trację, albo zupełnie inną: taką, która omówi ten szczególny czas świąteczny zwany Dodekameronem. Jednych z pewnością zainteresuje opowieść o przyprawach, a innych o tym, jak przeciętna Greczynka jawi się w kontekście pozakuchennym. Poczytamy o kawie i, ale i o Via Egnatia prowadzącej stronę Konstantynopola, poczytamy o jagnięcinie, ale i o Salonikach, mieście niezwykłym. Opowieści te ozdabiają nierzadko piękne, stare fotografie , które połączone z obrazowym językiem autorki przenoszą nas zupełnie w świat, o którym mówią. Wielu pewnie uzna, podobnie jak uznałam ja, że tych 60 sprawdzonych, jak wynika z podtytułu, przepisów kuchennych, jest małym dodatkiem do wspaniałych opowieści przybliżających nam tak cudownie Grecję.