Kulinarna podróż Ilony: dżem z pomarańczy
Wprowadzenie:
w cudownym ogrodzie, otaczającym pewien dom w pobliżu Sparty, rosną przeróżne drzewa. O drzewa te dba, jak tylko potrafi, Ilona Kołodziejska. Ilona otacza wielką miłością wszystkie drzewa w swoim ogrodzie: dogląda, dotyka, czasem się do któregoś uśmiechnie, czasem dotknie gałązki, ot tak, by drzewo poczuło tę miłość. Drzewa odwzajemniają tę miłość i owocują jak potrafią najlepiej.
W ogrodzie Ilony nie ma miejsca na zabiegi z dodatkiem chemii. Tylko ekologiczne uprawy.
– Z moich pomarańczy w zasadzie przez cały rok wyciskam dla siebie sok. Dla siebie i dla moich bliskich. Owoce dojrzewają w słońcu, są soczyste i dostarczają nam właściwej porcji witaminy C, ale także potrzebnej energii. Wyciśnięty sok z pomarańczy wspaniale orzeźwia – opowiada Ilona.
– Ogród jest duży, a moje drzewa pomarańczowe owocują obficie – kontynuuje swoją opowieść Ilona. – Sprzedaję pomarańcze: wszystkich nie jestem w stanie zużyć mimo, że robię z nich nawet dżem. Śpię spokojnie, bo wiem, że sprzedaję czyste ekologicznie owoce, które każdemu mogą tylko pomóc.
Dżem z pomarańczy…
Zabrzmiało pysznie!
– Czy opowiesz nam, jak robisz dżem z pomarańczy? – poprosiłam Ilonę wiedząc, że właśnie nadeszła zbiorów owoców.
Ilona wyraziła zgodę, zatem….
Dziś z kuchni greckiej:
dżem pomarańczowy, który proponuje nam Ilona Kołodziejska ze Sparty.
Co należy przygotować:
– pomarańcze, najlepiej czyste ekologicznie;
– cukier.
Przygotowanie:
pomarańcze, w ilości w jakiej chcemy, dokładnie myjemy. Dobrze jest użyć owoców bez pestek. Wkładamy je do dużego garnka, dolewamy wody na tyle, aby przykryła owoce, i gotujemy na dużym ogniu przez jedną godzinę.
Po tym czasie wylewamy wodę, a gdy pomarańcze trochę ostygną – kroimy je w cienkie plasterki (odrzucając końcówki), a następnie w kostkę. Staramy się zachować wypływający sok.
Ważymy pokrojone pomarańcze razem z sokiem, który z nich wypłynie przy krojeniu, i wrzucamy wszystko do garnka.
Dodajemy taką ilość cukru, jaką ważyły pomarańcze z sokiem.
Jeśli ktoś lubi mniej słodki dżem – może zmniejszyć ilość cukru.
– Moje pomarańcze z sokiem ważyły ostatnio 1700 gramów, powinnam więc dodać 1700 gramów cukru, ale dodałam tylko kilogram, bo nie lubię bardzo słodkiego dżemu – objaśnia Ilona.
Dalej:
garnek stawiamy na gazie i gotujemy, często mieszając. Zdejmujemy z gazu po zagotowaniu.
Następnie ręcznym blenderem miksujemy masę do konsystencji, która nam najbardziej odpowiada.
Po około 20 minutach dżem jest gotowy.
W międzyczasie należy wyparzyć słoiki: opłukujemy je w gorącej wodzie, układamy dnem do góry na kratce piekarnika na czystym ręczniku i wkładamy to do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 10-15 minut.
Następnie napełniamy gorące słoiki gorącą masą pomarańczową do pełna, zakręcamy dokładnie pokrywkę, odwracamy słoik do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Tekst przepisu i zdjęcia: Ilona Kołodziejska / domoliwny.pl [luty 2024]
Wprowadzenie: Beata Kuczborska / betaki.pl