Sałatka krabowa [kavourosalata / καβουροσαλάτα]
Sałatka krabowa [kavourosalata / καβουροσαλάτα]
Sałatka pyszna a prosta… Tak prosta, jak rzadko która. W Polsce możemy sałatkę tę przygotować zawsze, bo składniki dostępne w zasadzie wszędzie. Sos, który użyjemy do sałatki jest prosty: majonez wymieszany z ketchupem, ale ja dodaję jeszcze trochę naturalnego jogurt, bo dla mnie majonez jest zbyt ciężki (nawet jeśli użyć tego typu light). Osobiście wolę majonez zwykły z dodaniem naturalnego jogurtu, choć to oczywiście rzecz gustu.
SKŁADNIKI:
– sałata (ta zwykła, najzwyklejsza);
– paluszki surimi nazywane potocznie krabowymi, choć z krabem to one chyba nie mają wiele wspólnego;
– jedna marchewka starta na tarce o grubszych oczkach (uwaga: czasem o marchewce zapominam i też nie ma tragedii);
– do sosu: majonez i ketchup (ja używam pikantnego) oraz opcjonalnie naturalny jogurt;
– opcjonalnie: pieprz do smaku (ja nie używam) oraz kilka kropli soku z cytryny do dodania sosu;
– drobno pokrojona natka pietruszki do posypania na wierzchu (czasem zapominam!).
PRZYGOTOWANIE:
sałatę kroimy nożyczkami/nożem w paski i dokładnie płuczemy, po czym odsączamy z nadmiaru wody w papierowym ręczniku.
Paluszki surimi kroimy w grubsze plasterki (absolutnie nie przeszkadza, jeśli nam się od któregoś odklei wierzchnia warstwa).
Miskę/salaterkę wykładamy paskami sałaty, na które wrzucamy startą marchewkę oraz plasterki paluszków surimi.
Przygotowujemy sos poprzez wymieszanie majonezu z ketchupem z dodaniem ewentualnie jogurtu naturalnego. Polewamy sosem sałatkę i posypujemy natką. Skrapiamy lekko sokiem z cytryny.
Przed podaniem dokładnie mieszamy.