Sałatka krabowa [kavourosalata / καβουροσαλάτα]

Sałatka krabowa [kavourosalata / καβουροσαλάτα]

 

Sałatka krabowa (kavourosalata / καβουροσαλάτα) [fot. betaki.pl]
Sałatka krabowa (kavourosalata / καβουροσαλάτα) [fot. betaki.pl]
Sałatka pyszna a prosta… Tak prosta, jak rzadko która.  W Polsce możemy sałatkę tę przygotować  zawsze, bo składniki dostępne w zasadzie wszędzie.  Sos, który użyjemy do sałatki jest prosty: majonez wymieszany z ketchupem, ale  ja dodaję jeszcze trochę naturalnego jogurt, bo dla mnie majonez jest zbyt ciężki (nawet jeśli użyć tego typu light).  Osobiście wolę majonez zwykły z dodaniem naturalnego  jogurtu, choć to oczywiście rzecz gustu.

SKŁADNIKI:

– sałata (ta zwykła, najzwyklejsza);

– paluszki surimi nazywane potocznie krabowymi, choć z krabem to one chyba nie mają wiele wspólnego;

– jedna marchewka starta na tarce o grubszych oczkach (uwaga: czasem o marchewce zapominam i też  nie ma tragedii);

– do sosu: majonez i ketchup (ja używam pikantnego) oraz opcjonalnie naturalny jogurt;

– opcjonalnie:  pieprz do smaku (ja nie używam) oraz kilka kropli soku z cytryny do dodania sosu;

–  drobno pokrojona natka pietruszki do posypania na wierzchu (czasem zapominam!).

 

PRZYGOTOWANIE:

sałatę kroimy nożyczkami/nożem w paski i dokładnie płuczemy, po czym odsączamy z nadmiaru wody w papierowym ręczniku.

Paluszki surimi kroimy w grubsze plasterki (absolutnie nie przeszkadza, jeśli nam się od któregoś odklei wierzchnia warstwa).

Miskę/salaterkę wykładamy paskami sałaty, na które wrzucamy startą marchewkę oraz plasterki paluszków surimi.

Przygotowujemy sos poprzez wymieszanie majonezu z ketchupem z dodaniem ewentualnie jogurtu naturalnego. Polewamy sosem sałatkę i  posypujemy natką. Skrapiamy lekko sokiem z cytryny.

Przed podaniem dokładnie mieszamy.