Sałatka wiejska/sałatka grecka [choriatiki salata / χωριάτικη σαλάτα]
Sałatka wiejska/sałatka grecka [choriatiki salata / χωριάτικη σαλάτα]
Sałatka wiejska (choriatiki salata / χωριάτικη σαλάτα ) [fot. betaki.pl]
Wiejska sałatka zwana również sałatką grecką to chyba najbardziej znana z greckich sałatek.
Dla mnie jest oczywistym, że choriatiki salata nigdy nie będzie smakowała w Polsce tak jak smakuje w Grecji. Składa się na to kilka przyczyn, nie tylko takie jak to, że tamtejsze pomidory (czasem zresztą sprowadzane z Polski) czy ogórki smakują nam bardziej – klimat, otoczenie, nasze wakacyjne nastroje również czynią swoje: w Grecji, szczególnie, gdy mamy widok na morze siedząc gdzieś pod tamaryszkiem czy kiedy siedzimy przy stoliku na plaży po prostu smakuje nam wszystko lepiej.
Choriatiki salata zdarza się nawet i w Grecji w odmianach różnych. Mnie najbardziej drażni (w Polsce doświadczyłam, w Grecji jakoś na szczęście dotąd nie) dodanie do choriatiki salata liści zielonej sałaty. Dopuszczam różne lokalne odmienności (dodanie np. kaparów czy octu winnego), ale zielona sałata (jakakolwiek!) w choriatiki salata to tak jakoś… No nie, dla mnie nigdy i nie!
Niżej przepis na choriatiki salata w chyba najczęściej spotykanym wariancie, bez udziwnień, odmienności i modyfikacji.
SKŁADNIKI:
– 2-3 pomidory;
– świeży ogórek;
– czerwona cebula;
– czarne oliwki, choć dozwolone są oczywiście i zielone – zdarzają się i w Grecji często przecież (część osób preferuje bez pestek, ale te z pestkami mają lepszy smak);
– zielona papryka;
– ser feta;
– oliwa;
– suszone oregano, opcjonalnie pieprz (z solą ostrożnie)
PRZYGOTOWANIE:
Kroimy:
– pomidory w ćwiartki/ósemki (zależy od wielkości pomidora, ale kawałki winny być nieco większe, a nie np. plasterki),
– ogórki w grubsze plastry (ja nie obieram, ale rzecz gustu),
– cebulę w talarki (ja jeszcze potem na pół),
– paprykę (po usunięciu nasion) w plastry.
Wrzucamy to do miski (ja przed włożeniem warzyw wlewam na dno trochę oliwy), dodajemy oliwki , przyprawiamy lekko pieprzem i polewamy oliwą. Na górę kładziemy spory plaster sera feta polany również oliwą i posypany oregano.