Sałatka z arbuza

Sałatka z arbuza

Sałatka z arbuza [fot. betaki.pl]
Sałatka z arbuza [fot. betaki.pl]

Sałatka z arbuza to sałatka, na którą przepis zwiozłam, ale skąd? Najstarsi nie pamiętają, ale z uwagi na składniki – kojarzy się z Grecją, stąd zapodaję, zwłaszcza, że jak dla mnie świetna, smaczna i na lato doskonała.

SKŁADNIKI: 

– kawałek arbuza;

– trochę rukoli;

– sera feta;

– kilka/naście czarnych oliwek bez pestek (ilość to osobiste upodobania);

– czerwona cebula;

– garść pestek dyni albo słonecznika;

– kilka listków mięty (jak nie mamy – tragedii nie ma);

– świeżo zmielony czarny pieprz.

 

SKŁADNIKI DO SOSU (wszystko dokładnie wymieszać):

– 2 łyżki płynnego miodu;

– 3-4 łyżki soku z cytryny;

– 5 łyżek oliwy.

 

PRZYGOTOWANIE:

arbuza oddzielamy od skóry, usuwamy pestki i kroimy miąższ w kostkę. Listki rukoli płuczemy i osuszamy. Fetę kroimy w kostkę, cebulę w plasterki, a pestki dyni/słonecznika można lekko zrumienić na patelni. Miętę siekamy, a jak małe listki – w całości (wg własnego uznania, podobnie z oliwkami: mogą być pokrojone, a mogą być i w całości).

Wszystkie składniki wykładamy do miski/na talerz, polewamy sosem i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.