Sałatka z bobu [salata me freska kukia/ Σαλάτα με φρέσκα κουκιά]

Sałatka z bobu  [salata me freska kukia/ Σαλάτα με φρέσκα κουκιά]

Sałatka z bobu (salata me freska kukia/Σαλάτα με φρέσκα κουκιά) [fot. betaki.pl]
Sałatka z bobu (salata me freska kukia/Σαλάτα με φρέσκα κουκιά) [fot. betaki.pl]

Kiedy nastanie sezon na świeży bób – możemy przyrządzić z niego sałatkę. Nie wiem jak u Was z jedzeniem bobu jest: ja nie wyniosłam go z domu rodzinnego. U mnie bobu się po prostu nie jadło i kiedy zobaczyłam go w domu rodzinnym mego męża (teściowa kocha bób)  miałam się tak jakoś dziwnie…., ale w końcu któregoś lata spróbowałam i dokonałam odkrycia: to jest pyszne!  Od tamtej pory zajadam się takim zwykłym, ugotowanym tylko i już, a i sałatkę z bobu też przyjąć do swego domu musiałam.   Przepis na tę sałatkę zdobyłam  czas jakiś temu ze strony, która specjalizuje się w tym wszystkim, co dotyczy Krety: www.crete.pl,  sałatkę tę  robiłam już kilkakrotnie, a może i więcej,  bo mi po prostu smakuje,  ale przyznaję, że jak Grecja długa i szeroka – nigdzie w Grecji na nią dotąd nie trafiłam.    Oczywiście nie muszę dodawać, że najlepsza jest ze świeżego bobu, ale ten mamy w Polsce dość krótko, zatem i z mrożonego czynię – też da się zjeść (zapewniam – doświadczone).

SKŁADNIKI:

– około 0,5 kg świeżego młodego bobu,

– 200 g sera feta,

– 1-2 cebulki dymki cienko pokrojone,

– 2 jajka ugotowane na twardo,

– 2 łyżki stołowe świeżego koperku,

– 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek,

– otarta skórka z jednej cytryny,

– 2 łyżki stołowe soku z cytryny,

-1 mały zmiażdżony ząbek czosnku,

– pieprz, szczypta cukru.

Do podania:  ósemki cytryny.

PRZYGOTOWANIE:  

Bób gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku, po czym obieramy ze skóry.

W trakcie jak bób gotuje się przygotowujemy sos: mieszamy ze sobą oliwę, skórkę i sok z cytryny, czosnek, cukier i pieprz (przed polaniem trzeba go ponownie wymieszać).

Sosem polewamy jeszcze ciepły bób i posypujemy pokruszoną fetą. Dodajemy posiekaną dymkę, ostrożnie mieszamy i posypujemy posiekanym koperkiem.

Ugotowane jajka kroimy w ćwiartki i kładziemy je wokół brzegu miski.

Sałatkę podajemy z ósemkami cytryny.