Sałatka z buraczków i koziego sera na rukoli
Sałatka z buraczków i koziego sera na rukoli
W nawiązaniu do tej sałatki czasem mnie pytacie czy można rukolę stosować zamiennie z roszponką… Nie jestem specjalistą, ale wg mnie to dwie kompletnie różne sałaty. Roszponka jest znacznie delikatniejsza niż rukola, a czasem potrzebny jest ten bardziej wyrazisty smak tej drugiej, stąd ja chyba bym nie zamieniała (chyba, że jest to wyraźnie w którymś z przepisów dozwolone). Myślę natomiast, że w przypadku koniecznym odważniej zamieniłabym mieszankę sałat (jeśli gdzieś występuje) na samą roszponkę czy samą rukolę, tak, tak chyba bym mogła zrobić…
Póki co słowo o sałatce z buraczków i koziego sera na rukoli: pyszna, do przygotowania bez problemów, prosta, bez wielkiego nakładu pracy według mnie, choć wymaga trochę czasu, bo te nieszczęsne buraki go potrzebują…
SKŁADNIKI:
– rukola (ze dwie garście);
– dwa upieczone lub ugotowane buraki. Ja często buraki gotuję, choć znawcy twierdzą, że te pieczone (w folii aluminiowej) są smaczniejsze, stąd wybór pozostawiam przyrządzającemu;
– 10 dag koziego sera, najlepiej takiego, który można pokroić w kostkę. Mnie nie zawsze udaje się taki kupić: mam pecha i częściej widuję w plastrach – też kupuję i używam tnąc na paski;
– trochę (wg własnego uznania) posiekanych orzechów włoskich.
SKŁADNIKI DO SOSU (wszystkie składniki dokładnie wymieszać):
– 3 łyżki oliwy;
– łyżeczka octu balsamicznego;
– niepełna łyżeczka miodu;
– sól, mielony pieprz;
(w razie potrzeby dodać oliwy)
PRZYGOTOWANIE:
buraki wyszorować i ugotować w łupinach do miękkości, co trwa około półtorej godziny (choć zależy od ich wielkości). Miękkość można sprawdzić widelcem. Po ugotowaniu i ostudzeniu buraki obrać, przekroić na połowę i pokroić je w grubsze plastry.
Ser kozi pokroić w kostkę albo – jeśli kupimy w plasterkach – w dowolne paski.
Na półmisku/talerzu ułożyć rukolę, dodać buraki oraz ser.
Polać przygotowanym sosem i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.