Sałatka z buraczków i koziego sera na rukoli

Sałatka z buraczków i koziego sera na rukoli

Sałatka z buraczków i koziego sera na rukoli  [fot. betaki.pl]
Sałatka z buraczków i koziego sera na rukoli [fot. betaki.pl]

W nawiązaniu do tej sałatki czasem mnie pytacie czy można rukolę stosować zamiennie z roszponką… Nie jestem specjalistą, ale wg mnie to dwie  kompletnie różne sałaty. Roszponka jest znacznie delikatniejsza niż rukola, a czasem potrzebny jest ten bardziej wyrazisty smak tej drugiej,  stąd ja chyba bym nie zamieniała (chyba, że jest to wyraźnie w którymś z przepisów dozwolone).  Myślę natomiast, że w przypadku koniecznym odważniej zamieniłabym mieszankę sałat (jeśli gdzieś występuje) na samą roszponkę czy samą rukolę, tak, tak chyba bym mogła zrobić…

Póki co słowo o sałatce z buraczków i koziego sera na rukoli: pyszna, do przygotowania bez problemów, prosta, bez wielkiego nakładu pracy według mnie, choć wymaga trochę czasu, bo te nieszczęsne buraki go potrzebują…

SKŁADNIKI:

–  rukola (ze dwie garście);

– dwa upieczone lub ugotowane buraki. Ja często buraki gotuję, choć znawcy twierdzą, że te pieczone (w folii aluminiowej) są smaczniejsze, stąd wybór pozostawiam przyrządzającemu;

– 10 dag  koziego sera, najlepiej takiego, który można pokroić w kostkę. Mnie nie zawsze udaje się taki kupić: mam pecha i częściej widuję w plastrach – też kupuję i używam tnąc na paski;

– trochę (wg własnego uznania) posiekanych orzechów włoskich.

 

SKŁADNIKI DO SOSU (wszystkie składniki dokładnie wymieszać):

– 3 łyżki oliwy;

– łyżeczka octu balsamicznego;

– niepełna łyżeczka miodu;

– sól, mielony pieprz;

(w razie potrzeby dodać oliwy)

 

PRZYGOTOWANIE:

buraki  wyszorować i ugotować w łupinach do miękkości, co trwa około półtorej godziny (choć zależy od ich wielkości). Miękkość można sprawdzić widelcem.   Po ugotowaniu i ostudzeniu buraki obrać, przekroić na połowę i pokroić je w grubsze plastry.

Ser kozi pokroić w kostkę albo – jeśli kupimy w plasterkach – w dowolne paski.

Na półmisku/talerzu ułożyć rukolę, dodać buraki oraz ser.

Polać przygotowanym sosem i posypać posiekanymi  orzechami włoskimi.