Sałatka z buraczków w sosie jogurtowo-majonezowym [padzarosalata me giakourti / παντζαροσαλάτα με γιαούρτι]

Sałatka z buraczków w sosie jogurtowo-majonezowym [padzarosalata me giakourti / παντζαροσαλάτα με γιαούρτι]

Sałatka z buraczków w sosie jogurtowo-majonezowym [fot. betaki.pl]
Sałatka z buraczków w sosie jogurtowo-majonezowym [fot. betaki.pl]

 

Sałatkę z buraczków  w sosie jogurtowo-majonezowym można przygotować w Polsce bez żadnych problemów.

SKŁADNIKI:

– 1 kg niewielkich buraczków;

– 200 ml jogurtu (grecki/typu greckiego);

– trochę majonezu

– 3  ząbki czosnku;

– trochę prażonych orzechów włoskich ;

– przyprawy: tymianek, mięta, sól, pieprz;

–  1 łyżka balsamico;

– trochę oliwy.

 

PRZYGOTOWANIE:

Buraczki dokładnie wyszorować, poobcinać korzonki, natrzeć oliwą, posolić, oprószyć pieprzem, zawinąć w folię aluminiową (każdy osobno) i upiec w piekarniku (około godziny).   Po ostygnięciu obrać i pokroić w dowolne kawałki (niektórzy bardzo drobno, prawie jak starte na tarce, inni wolą kawałki większe). Wymieszać w miseczce jogurt z majonezem i zmiażdżonym czosnkiem, dodać tymianek,  miętę, kilka kropli balsamico oraz oliwy – wymieszać wszystko z buraczkami.  Posypać prażonymi orzechami.