Sałatka z arbuza
Sałatka z arbuza
Sałatka z arbuza to sałatka, na którą przepis zwiozłam, ale skąd? Najstarsi nie pamiętają, ale z uwagi na składniki – kojarzy się z Grecją, stąd zapodaję, zwłaszcza, że jak dla mnie świetna, smaczna i na lato doskonała.
SKŁADNIKI:
– kawałek arbuza;
– trochę rukoli;
– sera feta;
– kilka/naście czarnych oliwek bez pestek (ilość to osobiste upodobania);
– czerwona cebula;
– garść pestek dyni albo słonecznika;
– kilka listków mięty (jak nie mamy – tragedii nie ma);
– świeżo zmielony czarny pieprz.
SKŁADNIKI DO SOSU (wszystko dokładnie wymieszać):
– 2 łyżki płynnego miodu;
– 3-4 łyżki soku z cytryny;
– 5 łyżek oliwy.
PRZYGOTOWANIE:
arbuza oddzielamy od skóry, usuwamy pestki i kroimy miąższ w kostkę. Listki rukoli płuczemy i osuszamy. Fetę kroimy w kostkę, cebulę w plasterki, a pestki dyni/słonecznika można lekko zrumienić na patelni. Miętę siekamy, a jak małe listki – w całości (wg własnego uznania, podobnie z oliwkami: mogą być pokrojone, a mogą być i w całości).
Wszystkie składniki wykładamy do miski/na talerz, polewamy sosem i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.