Sałatka wiejska/sałatka grecka [choriatiki salata / χωριάτικη σαλάτα]

Sałatka wiejska/sałatka grecka  [choriatiki salata  / χωριάτικη σαλάτα]

Sałatka wiejska (choriatiki salata / χωριάτικη σαλάτα ) [fot. betaki.pl]

Wiejska sałatka zwana również sałatką grecką to chyba  najbardziej znana z greckich sałatek.

Dla mnie jest oczywistym, że choriatiki salata nigdy nie będzie smakowała w Polsce tak jak smakuje w Grecji. Składa się na to kilka przyczyn, nie tylko takie jak to, że tamtejsze pomidory (czasem zresztą sprowadzane z Polski) czy ogórki smakują nam bardziej – klimat, otoczenie, nasze wakacyjne nastroje również czynią swoje: w Grecji,  szczególnie, gdy mamy widok na morze siedząc gdzieś pod tamaryszkiem czy kiedy siedzimy przy stoliku na plaży po prostu smakuje nam wszystko lepiej.

Choriatiki salata zdarza się nawet i w Grecji w odmianach różnych. Mnie najbardziej drażni (w Polsce doświadczyłam, w Grecji jakoś na szczęście dotąd nie) dodanie do choriatiki salata liści zielonej sałaty. Dopuszczam różne lokalne odmienności (dodanie np. kaparów czy octu winnego), ale zielona sałata (jakakolwiek!) w choriatiki salata to tak jakoś… No nie, dla mnie nigdy i nie!

Niżej przepis na choriatiki salata w chyba najczęściej spotykanym wariancie, bez udziwnień, odmienności i modyfikacji.

SKŁADNIKI:

– 2-3 pomidory;

– świeży ogórek;

– czerwona cebula;

– czarne oliwki, choć dozwolone są oczywiście i zielone – zdarzają się i w Grecji często przecież (część osób preferuje bez pestek, ale te z pestkami mają lepszy smak);

– zielona papryka;

– ser feta;

– oliwa;

– suszone oregano, opcjonalnie pieprz (z solą ostrożnie)

PRZYGOTOWANIE:

Kroimy:

– pomidory w ćwiartki/ósemki (zależy od wielkości pomidora, ale kawałki winny być nieco większe, a nie np. plasterki),

– ogórki w grubsze plastry (ja nie obieram, ale rzecz gustu),

– cebulę w talarki (ja jeszcze potem na pół),

– paprykę (po usunięciu nasion) w plastry.

Wrzucamy to do miski (ja przed włożeniem warzyw wlewam na dno trochę oliwy), dodajemy oliwki ,  przyprawiamy lekko pieprzem i polewamy oliwą. Na górę kładziemy spory plaster sera feta polany również oliwą i posypany oregano.