Sałatka z truskawek
Sałatka z truskawek
Kiedy w Polsce nadejdzie sezon truskawkowy – popularność tej sałatki z pewnością wzrośnie, bo prosta a smakowita wielce. Nie jestem pewna czy tę sałatkę przywiozłam z Grecji czy nie (zupełnie nie wiem), ale ponieważ to, czego do niej potrzebujemy, jakoś z Grecją mi się kojarzy i często ją sobie w Grecji przyrządzam – ma tu swoje miejsce, zwłaszcza, że pyszna.
SKŁADNIKI:
– rukola (może być też roszponka, choć ja wolę rukolę),
– truskawki (pokrojone w połówki , jak większe to ćwiartki),
– czarne oliwki (bez pestek),
– ser feta (pokrojony w kostkę),
– posiekana mięta,
– czarny (najlepiej świeżo zmielony) pieprz.
SKŁADNIKI DO SOSU (wszystko dokładnie wymieszać):
– 1/2 zmiażdżonego ząbka czosnku (ilość zależy od własnych upodobań),
– trochę soli,
– łyżka miodu,
– łyżka soku z cytryny,
3 łyżki oliwy.
Rukolę ułożyć na półmisku, a na niej pokrojone truskawki.
Dodać oliwki oraz fetę i listki mięty.
Polać (przed podaniem) sosem. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Uwaga: czasem (jak nie mam) podaję bez mięty i też jest pysznie.