Zielona sałatka z granatem i awokado

Zielona sałatka z granatem i  awokado
[prasini salata me awokado kie rodi / Πράσινη σαλάτα με αβοκάντο και ρόδι]

Zielona sałatka z awokado i granatem (prasini salata me awokado kie rodi / πράσινη σαλάτα με αβοκάντο και ρόδι) [fot. betaki.pl]
Zielona sałatka z awokado i granatem
(prasini salata me awokado kie rodi / πράσινη σαλάτα με αβοκάντο και ρόδι) [fot. betaki.pl]

 

Sałatka zielona  [gr.: Πράσινη σαλάτα] występuje w wersji podstawowej, ale również w innych różnych, najczęściej wzbogaconych  wersjach.  Jedną z nich jest  zielona sałatka z granatem i  awokado [gr.: Πράσινη σαλάτα με αβοκάντο και ρόδι]: prosta, a smakowita wielce.

SKŁADNIKI:

– rukola;

– dojrzałe awokado;

– większa pomarańcza (mogą być w skrajnym przypadku 2-3 mandarynki);

– mała czerwona cebula;

– granat;

– kilka orzechów włoskich;

– świeżo zmielony pieprz.

Do sosu:

– 2-3 łyżki oliwy;

– 2 łyżeczki miodu;

– półtorej łyżki musztardy;

– opcjonalnie: kilka kropli soku z cytryny.

PRZYGOTOWANIE:

rukolę umyć, osuszyć i ułożyć na dużym talerzu.

Na rukoli ułożyć:

– awokado: obrane, pokrojone w dowolne, ale niewielkie kawałki;

– cebulę: pokrojoną w cienkie plasterki (ja jeszcze na pół);

–  cząstki pomarańczy/mandarynek: po wyjęciu pestek i zdjęciu osłonek (chociaż tych większych), pokrojone w dowolne kawałki (ja cząstki mandarynek na pół jeszcze kroję, a pomarańczy – na trzy części).

Na końcu powrzucać pestki wyjęte z owocu granatu.

Lekko doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

PRZYGOTOWAĆ SOS MUSZTARDOWO-MIODOWY:

W miseczce dokładnie wymieszać musztardę z miodem, po czym, ciągle mieszając,  powoli dodawać oliwę. Do tak powstałej gładkiej masy dodać kilka kropli soku z cytryny.

Sosem polać sałatkę i posypać orzechami włoskimi.

Smacznego!