Zielona sałatka (prasini salata / Πράσινη σαλάτα]

Zielona sałatka (prasini salata /  Πράσινη σαλάτα]

Zielona sałatka (prasini salata / πράσινη σαλάτα) [fot. betaki.pl]
Zielona sałatka (prasini salata / πράσινη σαλάτα) [fot. betaki.pl]

 

Od tylu lat jeżdżę do tej Grecji, a tą  sałatką zaskoczona zostałam kilka miesięcy temu w kreteńskim Rethymnonie: podano mi ją w tamtejszej tawernie przez zupełny przypadek i w ten sposób poznałam coś nowego, prostego i bardzo smacznego.

Oto wersja najprostsza prasini salaty, taka podstawowa:

SKŁADNIKI:

– dowolna (dębowa, rzymska albo i masłowa, ale zielona) sałata;

– świeży ogórek (obrany bądź nie: do własnego wyboru);

– zielona papryka;

– zielone oliwki;

– oliwa;

– zmiażdżony ząbek  czosnku;

– drobno pocięty koperek;

– ocet winny;

– sól, pieprz.

PRZYGOTOWANIE:

liście sałaty umyć, osuszyć,  pokroić/pociąć  w paski i ułożyć na dużym talerzu.

Ogórka przekroić wzdłuż na pół i pokroić w grubsze plastry.

Z papryki usunąć ziarna i pokroić ją w krążki.

Ogórki i paprykę oraz odsączone oliwki dodać do sałaty.

Posypać pokrojonym koperkiem.

Do filiżanki wlać trochę oliwy, dodać czosnek, sól,  pieprz i polać sałatkę.

Pokropić lekko octem winnym.