Zielona sałatka (prasini salata / Πράσινη σαλάτα]
Zielona sałatka (prasini salata / Πράσινη σαλάτα]
Od tylu lat jeżdżę do tej Grecji, a tą sałatką zaskoczona zostałam kilka miesięcy temu w kreteńskim Rethymnonie: podano mi ją w tamtejszej tawernie przez zupełny przypadek i w ten sposób poznałam coś nowego, prostego i bardzo smacznego.
Oto wersja najprostsza prasini salaty, taka podstawowa:
SKŁADNIKI:
– dowolna (dębowa, rzymska albo i masłowa, ale zielona) sałata;
– świeży ogórek (obrany bądź nie: do własnego wyboru);
– zielona papryka;
– zielone oliwki;
– oliwa;
– zmiażdżony ząbek czosnku;
– drobno pocięty koperek;
– ocet winny;
– sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
liście sałaty umyć, osuszyć, pokroić/pociąć w paski i ułożyć na dużym talerzu.
Ogórka przekroić wzdłuż na pół i pokroić w grubsze plastry.
Z papryki usunąć ziarna i pokroić ją w krążki.
Ogórki i paprykę oraz odsączone oliwki dodać do sałaty.
Posypać pokrojonym koperkiem.
Do filiżanki wlać trochę oliwy, dodać czosnek, sól, pieprz i polać sałatkę.
Pokropić lekko octem winnym.