Zielona sałatka z granatem i awokado
Zielona sałatka z granatem i awokado
[prasini salata me awokado kie rodi / Πράσινη σαλάτα με αβοκάντο και ρόδι]
Sałatka zielona [gr.: Πράσινη σαλάτα] występuje w wersji podstawowej, ale również w innych różnych, najczęściej wzbogaconych wersjach. Jedną z nich jest zielona sałatka z granatem i awokado [gr.: Πράσινη σαλάτα με αβοκάντο και ρόδι]: prosta, a smakowita wielce.
SKŁADNIKI:
– rukola;
– dojrzałe awokado;
– większa pomarańcza (mogą być w skrajnym przypadku 2-3 mandarynki);
– mała czerwona cebula;
– granat;
– kilka orzechów włoskich;
– świeżo zmielony pieprz.
Do sosu:
– 2-3 łyżki oliwy;
– 2 łyżeczki miodu;
– półtorej łyżki musztardy;
– opcjonalnie: kilka kropli soku z cytryny.
PRZYGOTOWANIE:
rukolę umyć, osuszyć i ułożyć na dużym talerzu.
Na rukoli ułożyć:
– awokado: obrane, pokrojone w dowolne, ale niewielkie kawałki;
– cebulę: pokrojoną w cienkie plasterki (ja jeszcze na pół);
– cząstki pomarańczy/mandarynek: po wyjęciu pestek i zdjęciu osłonek (chociaż tych większych), pokrojone w dowolne kawałki (ja cząstki mandarynek na pół jeszcze kroję, a pomarańczy – na trzy części).
Na końcu powrzucać pestki wyjęte z owocu granatu.
Lekko doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
PRZYGOTOWAĆ SOS MUSZTARDOWO-MIODOWY:
W miseczce dokładnie wymieszać musztardę z miodem, po czym, ciągle mieszając, powoli dodawać oliwę. Do tak powstałej gładkiej masy dodać kilka kropli soku z cytryny.
Sosem polać sałatkę i posypać orzechami włoskimi.
Smacznego!