Sałatka z buraczków w sosie jogurtowo-majonezowym [padzarosalata me giakourti / παντζαροσαλάτα με γιαούρτι]
Sałatka z buraczków w sosie jogurtowo-majonezowym [padzarosalata me giakourti / παντζαροσαλάτα με γιαούρτι]
Sałatkę z buraczków w sosie jogurtowo-majonezowym można przygotować w Polsce bez żadnych problemów.
SKŁADNIKI:
– 1 kg niewielkich buraczków;
– 200 ml jogurtu (grecki/typu greckiego);
– trochę majonezu
– 3 ząbki czosnku;
– trochę prażonych orzechów włoskich ;
– przyprawy: tymianek, mięta, sól, pieprz;
– 1 łyżka balsamico;
– trochę oliwy.
PRZYGOTOWANIE:
Buraczki dokładnie wyszorować, poobcinać korzonki, natrzeć oliwą, posolić, oprószyć pieprzem, zawinąć w folię aluminiową (każdy osobno) i upiec w piekarniku (około godziny). Po ostygnięciu obrać i pokroić w dowolne kawałki (niektórzy bardzo drobno, prawie jak starte na tarce, inni wolą kawałki większe). Wymieszać w miseczce jogurt z majonezem i zmiażdżonym czosnkiem, dodać tymianek, miętę, kilka kropli balsamico oraz oliwy – wymieszać wszystko z buraczkami. Posypać prażonymi orzechami.